Son yıllarda bağımsız yerli filmlerin sayısı artsa da bu yapımların salonlarda kalabildiği süre belirgin biçimde kısaldı. Sektör temsilcilerine göre düşük bütçeli bir film, vizyona girdiği ilk hafta yeterli seyirciye ulaşamazsa ikinci haftada salon sayısını büyük ölçüde kaybediyor. Bu tablo, yapımcıları ve yönetmenleri farklı dağıtım yolları aramaya yöneltiyor. Dijital platformlar, gezici gösterimler ve kültür merkezleri bu arayışın öne çıkan durakları.
Dijital platformlar ilk durak hâline geliyor
Bağımsız yapımcı Okan Değirmencioğlu, birkaç yıl önce dijital yayının salon gösteriminden sonra düşünülen bir seçenek olduğunu, bugün ise pek çok filmin planlamasının en başından bu kanala göre yapıldığını söylüyor. Değirmencioğlu'na göre bu durum filmlerin daha geniş bir coğrafyaya ulaşmasını sağlıyor, ancak gelir paylaşımı modelleri küçük yapımcılar için hâlâ belirsizlik taşıyor.
| Aşama | Süre | Öne çıkan amaç |
|---|---|---|
| Festival gösterimleri | 3-6 ay | Görünürlük ve eleştirmen ilgisi |
| Salon vizyonu | 2-4 hafta | Büyük perde deneyimi |
| Gezici ve kültür merkezi gösterimleri | 2-3 ay | Küçük kentlere ulaşmak |
| Dijital yayın | Süresiz | Geniş ve kalıcı erişim |
Küçük kentlerde yeni bir seyirci
Bazı film ekipleri, sinema salonu bulunmayan ilçelerde kültür merkezleri ve okullarla iş birliği yaparak gezici gösterimler düzenliyor. Bu gösterimlerde yönetmenle söyleşi yapma imkânı da sunuluyor. Sinema yazarı Pelin Yamaçlı, bu tür etkinliklerin hem yeni seyirci kazandırdığını hem de filmlerin uzun süre konuşulmasını sağladığını belirtiyor. Yamaçlı'ya göre seyirciyle yüz yüze kurulan bağ, bağımsız sinemanın en güçlü sermayesi.
Uzmanlar, salon ile dijital yayın arasındaki dengenin önümüzdeki yıllarda da değişmeye devam edeceğini düşünüyor. Kimi yapımcılar filmlerini aynı anda hem salonda hem dijital platformda yayımlamayı denerken, kimileri salon gösterimini bir prestij aşaması olarak korumayı tercih ediyor. Sektör temsilcileri, hangi yol seçilirse seçilsin filmin seyirciyle buluşma biçiminin artık yapım aşamasında planlanması gerektiği konusunda hemfikir.
Yorumlar 0
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.