menu
Polkadot Coin Nedir?
Polkadot Coin Nedir?
Polkadot, birbirinden farklı blok zinciri ağlarının birbirlerine bağlanmasını sağlayan, bu zincirler arasındaki veri alışverişini güvenli bir şekilde yerine getiren, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilirlik sunan açık kaynaklı bir blok zinciri protokolüdür. Polkadot ağının yereltokenı DOT olarak isimlendirilmektedir. Polkadot, blok zinciri yapısındaki büyük problemler olarak karşımıza çıkan ölçeklenebilirlik ve birlikte uyum içerisinde çalışabilme gibi sorunlara, ağlar arasında …

Polkadot, birbirinden farklı blok zinciri ağlarının birbirlerine bağlanmasını sağlayan, bu zincirler arasındaki veri alışverişini güvenli bir şekilde yerine getiren, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilirlik sunan açık kaynaklı bir blok zinciri protokolüdür. Polkadot ağının yereltokenı DOT olarak isimlendirilmektedir.

Polkadot, blok zinciri yapısındaki büyük problemler olarak karşımıza çıkan ölçeklenebilirlik ve birlikte uyum içerisinde çalışabilme gibi sorunlara, ağlar arasında bir köprü görevi görerek çözüm getirmeyi hedefler.

Çok zincirli ve parçalanmış bir ağ yapısına sahip olan Polkadot, aynı anda birden fazla blok zinciri işlemini işleyebilen bir yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu sayede blok zincirindeki ana sorunları çözebilecek bir yapıya ulaşmayı hedefler. Özellikle ölçeklenebilirlik sorununu ortadan kaldırmak için geliştirilmiş olan Polkadot, normal düzende aralarında veri alışverişi olmayan blok zincirlerinin, birlikte uyum içerisinde çalışmasını sağlar. Bu sayede özellikle blok zinciri geliştiricilerine büyük kolaylıklar sağlar.

Polkadot un gelişmeye açık yapısı ve blok zincirinin esas sorunlarına çözüm getirmesi açısından gelecek vadeden bir sistem olduğu öngörülüyor. Bu yüzden ağın yerel tokenı olan DOT un, kripto para piyasasının önde gelen birimlerinden birisi olması bekleniyor. Bu yaklaşımlar sayesinde analistler DOT fiyat tahminlerine pozitif bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar.

Polkadot (DOT) Ekibi

Polkadot (DOT) projesinin arkasında Ethereum’un kurucu ortaklarından birisi olan Dr. GavinWood bulunuyor. Dr. GavinWood aynı zamanda Solidity programlama dilinin geliştiricisi olarak tanınan bir isimdir. 2016 yılında Wood tarafından yayınlanan WhitePaper’da Polkadot fikrinin ortaya atıldığı görüldü. Dr. Wood aynı zamanda merkeziyetsiz web projelerinin geliştirilmesi ve detaylı bir şekilde araştırılması için (Polkadot dahil olmak üzere) 2017 yılında Web3 Vakfı’nı İsviçre merkezli olarak kurdu. Web3 Vakfı ise 2020 tarihinde Polkadot ağını ve bu ağın yerel tokenı olan DOT’un kullanıma açıldığını tüm dünya ile paylaştı.

Polkadot (DOT) Çalışma Sistemi

Blok zincirleri, birbirlerine kenetlenmiş ve sıra oluşturmuş uzun bir kayıt zincirine benzemektedir. Bu yapısı itibariyle blok zincirleri, genel olarak birçok veri tabanının sahip olduğu yapıdan bağımsız olarak, dışardan hiçbir şekilde veri alışverişine izin vermemektedirler. Bu yapıları daha çok kapalı devre sistemlerine benzetmek daha doğru olacaktır. Yani birbirlerinden bağımsız olan blok zincirleri, normal şartlar altında birbirlerinin dilinden anlamayan iki yabancı benzetmesine oldukça uyarlar.

Polkadot (DOT) sistemi ise birbirlerinden bağımsız olan blok zincirleri arasında veri alışverişini sağlayan, aynı zamanda işlemler sırasında oluşan darboğazları engelleyerek rahat bir veri alışverişi sağlayan bir köprü görevi görmektedir. Polkadot protokolü 3 temel yapı taşından oluşur. Bunlar; Röle Zinciri (RelayChain), Paralel Zincir (Parachain) ve Köprü (Bridge)’dür.

Röle Zincir, ana polkadot zinciri görevini üstlenmektedir. Bu zincirin görevi birbirinden bağımsız olan blok zincirlerini birbirlerine bağlayan röle zinciri olmasıdır. Bu temel unsura göre her blok zincir ağı, kendi içerisinde yer alan işlemlerden sorumludur. Bu ağlar üzerindeki iletişim ise Polkadot zinciri üzerinden kolaylıkla ve hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Bu sayede Röle Zinciri (RelayChain) ile çalışma ve uyum sorumları ortadan kalkmış olur.

Blok zinciri ağlarında veri miktarı düzenli olarak artış göstermektedir. Bu yüzden birçok blok zincir ağı sisteminde ölçeklenebilirlik sorunları ortaya çıkar. Polkadot protokolünde bulunan Paralel Zincir (Parachain) unsuru sayesinde ise bu ölçeklenebilirlik sorunları paralel veri yapısıyla ortadan kaldırılır.

Polkadot içerisinde bulunan Köprü (Bridge) unsuru sayesinde ise özellikle Bitcoin ve Ethereum blok zincir ağları gibi sıklıkla kullanılan ağlar arasında, oldukça hızlı ve sorunsuz bir şekilde bağlantı kurulabilir.

NominatedProof of Stake (NPoS) Algoritması Nedir?

Polkadot blok zincir ağı, aday sistemine dayalı hisse ispatı olarak izah edilebilecek olan NominatedProof of Stake (NPoS) konsensüs algoritma sistemini kullanmaktadır. Peki, NPoS nedir?

NominatedProof of Stake sistemi aslında blok zincir ağları üzerinde sıklıkla rastlanılan Proof of Stake (PoF) konsensüs algoritmasına oldukça benzer bir yapıya sahiptir. Bu ağ üzerindeki işlem onaylama rolleri, DOT ismi verilen yerel token sayesinde gerçekleşebiliyor. Proof of Stake algoritmasına ek olarak, farklı rollerde eklenerek ortaya yeni bir konsensüs algoritması çıkartılıyor.

NominatedProof of Stake (NPoS) algoritması; doğrulayıcı (validator), aday (nominator), harmanlayıcı (collator) ve balıkçı (fisherman) olarak dağıtılan rolleri bünyesinde barındırıyor. Proof of Stake (PoS) sisteminde yer alan “Stake” işlemine ek olarak; onaylama, parçalanmış verileri toplama, hataları arındırma ve güvenlik gibi yeni işlevler konsensüs algoritmasına dahil oluyor.

DOT Coin Geleceği

Polkadot sayesinde, kapalı olan blok zincirlerinin belli bir yere kadar genişleyebilen verilerinde ortaya çıkan ölçeklenebilirlik sorunu ortadan kaldırılıyor. Polkadot parçalara ayrılmış ve birden çok zincirli yapıya sahip olduğundan, aynı anda birden fazla zincir işlemini kolaylıkla işleyebilir. Bu yüzden her işleminde yüksek güç ve zaman gereken geleneksel blok zinciri yapılarında oluşabilen darboğaz sorunları Polkadot sisteminde görülmez. Polkadot coin geleceği ile ilgili HepKredi yorumları aşağıdaki gibidir;

Bu özellikler göz önüne alındığında ve borsaların verilerine göre değerlendirmeler yapıldığında, Polkadot (DOT) coinin gelecek vadeden bir kripto para birimi olduğu söylenebilir. Uzmanlara göre Polkadot, ilerleyen zamanlardan para birimleri arasında yüksek seviyeye ulaşabilecek bir yapıya sahip olarak görülüyor.

DOT Teknik Analizi

Polkadot ağının yerel tokenı olan DOT, bu ağın sağlıklı bir şekilde işlemesinde büyük önem taşımaktadır. DOT, katılımcılarına sistemi yönetme hakkı tanır, sağlıklı bir ilerleme için “Staking” hakkı verir ve sistem üzerinde yapılan her işlem harcamasında DOT kullanılır.

Kripto paralara yapılan ICO yani ilk coin arzı, Polkadot için de yapılmıştır. İlk aşamada 10 milyon adet DOT piyasaya sürüldü. Daha sonrasında 2019 ve 2020 yılında tekrardan piyasaya sürülen DOT, şu anda 978 milyon arza sahip. DOT’un piyasa değeri ise 40 milyar dolar seviyelerini görmekte.

Polkadot ağının yerel tokenı olarak kabul edilen DOT, ağın sahip olduğu ve yukarı da detaylıca açıklamış olduğumuz NPoS konsensüs algoritma yapısından kaynaklı olarak madenciliği yapılabilen kripto para birimlerine dahil değildir.

Polkadot (DOT) Fiyat Tahminleri

Polkadot (DOT) coin içinde bulunduğumuz 2021 yılına 9 dolar civarlarından işlem görerek başladı. Birçok popüler kripto para borsasında yer alan DOT, yıl ortalarında 53 dolar olarak, %300 civarında bir artış gösterip, hedef fiyat beklentilerini çoktan karşılamıştı. Bazı uzmanlara göre 2021 yılı sonunda DOT, 60-70 dolar bandında işlem görebilecek. Hatta olası bir boğa gidişatı düşünüldüğünde 75 dolar seviyelerinin görülebileceği söylentiler arasında yer alıyor. Ancak yazının hazırlandığı zaman diliminde (Kasım 2021) 40 dolar gibi bir satış fiyatının olduğunu söylemek gerekir. DOT’un 2022 yılının büyük bir diliminde ise 70$ bandında seyredeceği görüşü ağırlıklı olarak benimsenmiş durumda. Tabi sayısı azımsanmayacak derecede uzmana göre de 2022 sonlarında 100$ seviyelerinin görülmesi hayal değil.

Kripto para birimlerinin önde gelen analiz sitelerine göre DOT, uzun vadede oldukça güzel sonuçlar verebilecek seviyelere gelebilir. Popüler kripto para birimi Polkadot (DOT)’un teknolojik açıdan birçok yenilik barındırması ve yeni projeleri de bünyesinde barındırabilir yapıda olması sebebiyle, birçok uzman görüşüne göre umut vadeden bir proje olarak görülüyor.

Uzman analiz sitelerinin yaptığı tahminlere göre Polkadot (DOT), 2023 senesinin başlarında 50 dolar seviyelerinden başlayan bir yükseliş ile seneyi 75 dolar civarında kapatma ihtimaline sahip bir kripto para birimi. Biraz daha orta vadede düşündüğümüzde 2024 yılında Polkadot (DOT) coininin 100 dolar seviyelerine yükseleceğine dair tahminler bulunuyor. Peki, DOT coin daha uzun vadede kazandırır mı?

Projeyi detaylı bir şekilde inceleyen ve piyasa analizi yapan bazı kaynaklar DOT’un uzun vadede hangi seviyelerde olacağına dair bazı tahminler yayınladılar. Bu tahminlere göre DOT; 2025 yılında 200 dolar seviyelerine çıkacak ve 2030 senesinde 300 dolar seviyelerini zorlayacak. Bazı kaynaklara göre ise olası boğa gidişatında DOT 2030 senesinde 1.000$ seviyelerinin üzerine çıkabilecek tahminleri yer alıyor.

Kaynak: https://www.hepkredi.com/dot-polkadot-coin-gelecegi-yorumlar/

Sende Yorumla

https://sondakikahaberler.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
Freelancer - Son dakika -- Son dakika - XSports